Nit de San Joan

Ikväll firas San Joan (Johannes Döparen) med stor strandfest.

IMG_4561

 

”Correfoc” hade vi hört att det skulle vara, alltså utklädda människor som springer runt och sprutar eld, kastar smällare och skrämmer slag på omgivningen. Men så var det inte. I stället var det massor av folk som hade picknick och grillade på stranden, många var vitklädda och de flesta sällskap hade markerat ut sina områden med fina ljuslyktspåsar. Mycket stämningsfullt!

IMG_4557

Johannes Döparens födelsedag, sommarsolstånd, driva bort djävulen, soldyrkare som firar årets kortaste natt – anledningen till firandet är inte glasklar, inte ens wikipedia lyckas räta ut alla frågetecken! Men att det firas på kvällen den 23 juni är i alla fall klart. Någonstans läste jag att den 24 juni därmed är en helgdag, men det återstår att se! Jag har sommarledigt och vet med säkerhet att jag inte arbetar i vilket fall!

IMG_4567

”Bany de Sant Joan, salut per tot l’any” sjunger man på katalanska och det betyder ungefär om man badar på Sankt Joan håller man sig frisk hela året. Vattnet har en viktig symbolisk betydelse i firandet, man renas från sina synder i badet och blir fri från sjukdomar och lidande. Men eftersom jag inte lider av mitt syndande (och dessutom är ateist) skippade jag nattbadet!

2015-06-23 22.30.02

En kommentar till “Nit de San Joan”

  1. Många ursäkter har jag hört för att slippa bada, men frågan är om inte det här var en av de bättre 😉
    (Lite mer folk på stranden än vad jag såg…)

Kommentarer inaktiverade.

Verifierad av MonsterInsights