Res med Lundbergs

Res med Lundbergs -

Glad Påsk och Gott Nytt År!

Idag är det långfredag och helgdag i Singapore. Vi väcktes av trummor, cymbaler och ett myller av gula människor på gatan nedanför (nej, inte gula i skinnet och inte utklädda till påskkycklingar…). Busslaster av människor var på väg till Hong San See templet på vår gata.

Vi kastades oss ut och fotograferade som värsta turister utan att veta vad det handlade om.  Camilla försökte fråga nyfikna åskådare vad det handlade om utan att få någon uttömmande förklaring. Först en japan (som var förvillande lik en kines 🙂 ) som inte hade en aning och sedan några kineser som påstod att någon av buddhismens alla gudar firades. De fick sig i alla fall ett gott skratt när Camilla frågade om det hade något med långfredag att göra 🙂 .

Med Googles hjälp klarnade det en del och visade sig att det är nyår igen och igen. Denna gång Theravada buddhistiskt nyår! Tredje nyåret på bara drygt tre månader! Det märks i alla fall lite mer än en lång och tyst, kristen långfredag. Theravada är tydligen en gammal buddhistisk inriktning som finns i Indien och Sydostasien med 100 miljoner anhängare.

Valet av dag för nyåret är fösta fullmånen i april. Månen är inblandad i det mesta firandena. Vi firar ju påsk fösta fullmånen efter 21 mars… Vi förbereder oss på fler nyår och firanden efter nästa fullmåne!

Category: Singapore
Tag: